Quantcast
Channel: Economie
Viewing all 1446 articles
Browse latest View live

Lume trece, lume vine la Băile Figa, la cumpăna dintre anotimpuri

$
0
0

Lume trece, lume vine la Băile Figa, la cumpăna dintre anotimpuri

Încadrându-se în trendul preconizat, Băile Figa a înregistrat și în 2016 un sezon de succes. Cu aproximativ 10.000 de clienți în fiecare sfârșit de săptămână însorit, parcul de distracții acvatice aflat de 3 kilometri de centrul orașului Beclean își consolidează pe an ce trece poziția pe piața serviciilor cu profil balnear disponibile în Transilvania. Cu zile festive în program și diferite oferte gata să satisfacă toate gusturile și vârstele – de la cei interesați de divertisment, la persoane dornice de cure cu nămol și ape sărate - Aqualand-ul care a scos Figa și anonimat a adunat turiști cu miile la finalul săptămânii trecute și la începutul celei în curs, când oamenii au ales să se destindă aici, la ceas de sărbătoare religioasă. Suceava, Neamț, Maramureș, Sălaj, Cluj sunt județe care au ales Băile Figa pentru petrecerea timpului liber, spre mulțumirea proprietarilor de pensiuni care au de câștigat din investiția cu care au pariat pe succesul parcului balnear. Ridicată din noroaie, pe bani europeni, stațiunea întinsă pe 15 hectare a schimbat în doar câțiva ani viața orașului de pe Someș, asaltat de turiști în fiecare vară, din 2010 încoace.
Sezonul 2016 e pe final, astfel că vizitatorii se mai pot bucura de câte zile călduroase mai dă cumpăna dintre anotimpuri.


Salariul unui bistriţean, mai mic cu 25% faţă de nivelul mediu naţional

$
0
0

Salariul unui bistriţean, mai mic cu 25% faţă de nivelul mediu naţional

         La sfârşitul lunii iunie, la nivelul judeţului nostru figurau 64.683 salariaţi, cu peste 2275 persoane mai mult faţă de perioada similară a anului trecut. Potrivit datelor furnizate de Direcţia Regională de Statistică Bistriţa-Năsăud, ponderea salariaţilor bistriţeni din totalul pe ţară nu depăşeşte 1,3%.

         Câştigul salarial mediu brut pe judeţ, în luna iunie, a fost de 2129 lei, cu 18,7% mai mare faţă de iunie 2015, în timp ce câştigul salarial mediu net a fost de 1551 lei. „Câştigurile salariile medii lunare brute şi nete pe judeţ s-au situat cu 25,9%, respectiv 25,4% sub nivelul mediu al acestor indicatori la nivel naţional”, se arată în documentul Direcţiei Regionale de Statistică Bistriţa-Năsăud. Normal, în aceste condiţii, şi pensiile bistriţenilor sunt mai mici. În Bistriţa-Năsăud, pensia medie lunară de asigurări sociale de stat a fost în primul trimestru al anului de 777 lei, cu 16,5% mai mică faţă de nivelul naţional. În primul trimestru al anului, numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat a fost de 57497 persoane.

         În ceea ce-i priveşte pe şomeri, la finele lunii mai, în evidenţele AJOFM BN figurau 3905 persoane, rata şomajului fiind de 2,9%.

 

Dorel Goia (preşedinte CA Teraplast): Nici în această tranşă de ajutor de stat, companiile cu capital românesc nu au fost selectate

$
0
0

Dorel Goia (preşedinte CA Teraplast): Nici în această tranşă de ajutor de stat, companiile cu capital românesc nu au fost selectate

Compania Teraplast, cel mai mare procesator de PVC din Romania, anunţă că proiectul de investiţii depus în vederea obţinerii unui ajutor de stat nu a fost selectat pentru finanţare. Valoarea proiectului depus de Teraplast este de 65,63 mil lei, finanţarea solicitată fiind de 32,62 milioane lei.

 „Din păcate, nici în această tranţă de ajutor de stat companiile cu capital românesc nu au fost selectate pentru finanţare. Speram ca în viitoarele tranşe Ministerul de Finanţe să ăaseasca variante pentru a susţine companiile locale care produc valoare adaugată, nu doar companiile multinaţionale”, precizrază Dorel Goia, presedinte al Consiliului de Administraţie Teraplast, într-un comunicat de presă de pe site-ul companiei.

Grupul Teraplast îşi continuă dezvoltarea, pentru acest an fiind bugetate investiţtii de aproape 23 milioane lei. In perioada 2007-2015, Grupul Teraplast a investit peste 260 de milioane de lei în modernizare şi dezvoltare.

 

 

 

 

 

Ajutoare europene pentru...reducerea producţiei de lapte!

$
0
0

Ajutoare europene pentru...reducerea producţiei de lapte!

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L242/9.9.2016, s-a publicat Regulamentul delegat (UE) 2016/1612 al Comisiei Europene privind acordarea unor ajutoare pentru reducerea producției de lapte, stabilite la un cuantum de 14 euro/100kg de lapte de vacă, cu o limitare la un volum total de reducere a livrărilor de lapte care corespunde sumei de 150 milioane euro.

Beneficiarii eligibili sunt producătorii de lapte care au livrat lapte la prim-cumpărători în luna iulie 2016 și care se angajează să reducă livrarea cantității de lapte într-o perioadă calendaristică de 3 luni-perioada de reducere, în comparație cu aceeași perioadă din anul precedent - perioada de referință.

Reducerea pentru care solicită ajutor trebuie să fie de minim 1.500 kg și de cel mult 50% din cantitatea livrată în perioada de referință.

Pentru a solicita ajutorul, producătorii de lapte vor depune un formular de cerere de ajutor la care vor atașa copii ale contractelor cu prim-cumpărătorii, copii ale documente fiscale care atestă livrările –facturi, file din carnetul de comercializare, pentru livrările efectuate în perioada de reducere și în luna iulie 2016. Depunerea se va face la sediul Centrului Județean APIA, respectiv al Municipiului Bucureşti, pe raza căruia solicitantul îşi are domiciliul /sediul social, direct sau prin poștă.

În cursul săptamanii 12-16.09.2016, formularul de cerere de ajutor se va găsi la toate Centrele Județene APIA, precum și la Centrul Municipiului București și de asemenea va fi postat pe site-ul instituției: www.apia.org.ro .

Termenele limită pentru depunerea cererilor de ajutor complete, pentru cele patru perioade de reducere care acoperă câte 3 luni calendaristice, sunt stabilite astfel:

- 21 septembrie 2016, la ora 13:00, ora României, pentru prima perioada de reducere octombrie, noiembrie, decembrie 2016;

- 12 octombrie 2016, la ora 13:00, ora României, pentru a doua perioada de reducere: noiembrie și decembrie 2016, precum și ianuarie 2017;

- 9 noiembrie 2016, la ora 13:00, ora României, pentru cea de a treia perioada de reducere: decembrie 2016, ianuarie și februarie 2017;

 - 7 decembrie 2016, ora 13:00, ora României, pentru cea de a patra perioada de reducere: ianuarie, februarie și martie 2017.

Solicitanții de ajutor pot depune o singură cerere de ajutor aferentă unei perioade de reducere, cu excepția solicitanților care au depus o cerere pentru prima perioada și care pot depune o cerere și pentru cea de a patra perioadă.

După verificarea cererilor de ajutor, cantitățile eligibile vor fi transmise la Comisia Europeană. Aceasta va informa statele membre cu privire la măsura în care, ținând seama de încadrarea în plafonul comunitar al măsurii, se pot acorda autorizații pentru cantitățile solicitate. APIA va comunica fiecărui solicitant a cărui cerere a fost declarată admisă și plauzibilă, cantitatea de reducere autorizată pentru care va primi plata.

După încheierea perioadei de reducere în termen de maxim 45 de zile, beneficiarul va depune cerere de plată în limita cantității autorizate, iar plata se va efectua după realizarea controalelor, cel târziu în a 90 - a zi după data încheierii perioadei de reducere.

Suma de plată a ajutorului se calculează prin raportarea cantității reduse efectiv la cantitatea autorizată pentru reducere astfel: dacă a fost redusă până la 80% din cantitatea autorizată se plătește cantitatea redusă efectiv, dacă reducerea efectivă este între 50 și 80% din cantitatea autorizată, cuantumul ajutorului se reduce cu 20%, dacă reducerea efectivă este până la 20% din cantitatea autorizată cuantumul ajutorului se reduce cu 50%, iar dacă reducerea efectivă este mai puțin de 20% din cantitatea autorizată nu se plătește nici un ajutor.

Cursul de schimb prevăzut pentru efectuarea plății este de 4.4575 lei/euro.

Nu rata pelerinajul pe biciclete, la Bichigiu!

$
0
0

Nu rata pelerinajul pe biciclete, la Bichigiu!

Sâmbătă, 17 septembrie 2016, va avea loc un pelerinaj pe biciclete până la Mănăstirea ‚‚Sfânta Treime’’ din Bichigiu. Evenimentul este organizat de Parohia Ortodoxă nr. 1 Năsăud, în parteneriat cu Primăria orașului Năsăud, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Năsăud (CNIPTN), Centrul de Voluntariat Năsăud și Casa de Cultură ‚‚Liviu Rebreanu’’ Năsăud.

         Plecarea din fața Catedralei ‚‚Sf. Nicolae’’ – Năsăud, cu pauze pentru odihnă și  reîmprospătare pe traseu, este programată la ora 8.30. Va fi o pauză pentru prânz, de o oră, pentru un picnic oferit de organizatori. De la ora 13.00, vor fi vizitate mănăstirea și alte obiective turistice din Bichigiu. La ora 15.00 se va porni spre Năsăud, cu oprire la Casa memorială ‚‚George Coșbuc’’ și participare la evenimentele ‚‚Coșbuc 150’’

         Cei care doresc să înscrie o pot face la sediul CNIPT Năsăud (clădirea primăriei, intrarea spre pompieri), până vineri, între orele 10.00 – 17.00.  Persoane de contact sunt preotul Florin Rusu – 0748 813 735, Gabriela Onul – 0744 971 731 şi Cristina Oltean – 0740 182 332.   

         Condiții de participare sunt vârsta de peste 12 ani (minorii se vor înscrie însoțiți de părinți!); rezistență la efort şi pedalat pe un traseu de 48 km; biciclete verificate, care să permită efectuarea traseului.

Evenimentul este sponsorizat de S.C. Agro Ardealul S.R.L., S.C. Blacteea S.R.L., S.C. Criscicai S.R.L., dar și de alți sponsori care au preferat să rămână anonimi.

 

 

Ajutor de minimis pentru achiziţia de berbeci şi ţapi de rasă! Vezi unde depui cererea şi condiţiile!

$
0
0

Ajutor de minimis pentru achiziţia de berbeci şi ţapi de rasă! Vezi unde depui cererea şi condiţiile!

Până în data de 10 octombrie, Direcția pentru Agricultură Bistrița – Năsăud primește cererile producătorilor agricoli eligibili să primească ajutor de minimis pentru achiziționarea de berbeci/țapi de reproducție din rase specializate pentru producția de carne și lapte, conform   HG. nr. 638/31.08.2016,informează directorul executiv Ioan - Nuţu Tabără.  

Potrivit actului normativ, schema de ajutor de minimis se acordă întreprinderilor din domeniul zootehnic care îşi desfăşoară activitatea în sectorul producţiei primare, în vederea ameliorării valorii genetice a şeptelului de animale, pentru achiziţionarea de berbeci/țapi de reproducție din rase specializate.

 Beneficiarii schemei sunt:

a) crescători de ovine/caprine, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările şi completările ulterioare;

b) crescători de ovine/caprine, persoane fizice care deţin atestat de producător emis potrivit prevederilor Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, cu modificările şi completările ulterioare;

c) crescători de ovine/caprine, persoane juridice, precum şi orice forme asociative cu personalitate juridică constituite conform legii.

 Pentru a beneficia de ajutorul de minimis privind achiziționarea de berbeci/țapi de reproducție, din rase specializate, beneficiarii trebuie să deţină:

a) minimum 60 capete femele ovine, pe beneficiar, în vederea achiziționării de berbeci de reproducție din rase specializate ;

b) minimum 60 capete femele caprine, pe beneficiar, în vederea achiziționării de țapi de reproducție din rase specializate .

Achiziţionarea de berbeci/țapi de reproducție din rase specializate se realizează respectând proporția de un berbec/un țap din rase specializate la 30 de capete femele ovine/20 capete femele caprine deţinute de beneficiar.

Numărul maxim de berbeci/țapi de reproducţie care poate fi achiziţionat de un beneficiar, trebuie să corespundă, aplicând proporţia prevăzută, unui număr de 700 capete femele ovine/350 capete femele caprine.

Pentru obținerea ajutorului de minimis beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:

a) să dețină un efectiv de femele ovine/caprine, identificate şi înregistrate în RNE, până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri;

b) berbecii/țapii achiziționați sunt din rasele specializate cuprinse în lista întocmită de ANZ;

c) să deţină registrul individual al exploataţiei, completat și actualizat;

d) se obligă prin angajament scris să menţină în exploatație berbecii/țapii de reproducție din rase specializate, achiziționați, pe o perioadă de minimum 3 ani începând cu data la care sprijinul financiar a fost acordat,

e) se obligă prin angajament scris să înscrie în Registrul Genealogic, produșii femeli obținuți din monta naturală cu berbecii/țapii de reproducție din rase specializate achiziționați în baza prezentei hotărâri, în cazul raselor pentru care se face reproducție în rasă pură, conform

standardelor de rasă, precum şi să introducă întreg efectivul de ovine/caprine în programul strategic de eradicare a scrapiei;

Cuantumul sprijinului financiar, reprezentând ajutor de minimis care se acordă beneficiarilor este de:

a) maximum 2.500 lei/cap berbec din rasă specializată achiziționat potrivit prevederilor prezentei hotărâri;

b) maximum 2.500 lei/cap țap din rasă specializată achiziționat potrivit prevederilor prezentei hotărâri.

Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 15.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual şi în cele două exerciţii financiare precedente.

 

Lista raselor specializate de berbeci/țapi de reproducție

OVINE: Suffolk, Charollais, Ile de France, Rasa de carne Palas, Texel, Cap Negru German, Hampshire, Merinofleisch, Merinos de Palas, Rasa de lapte Palas, Lacaune, Friză, Awassi, Țurcană, Cap Negru de Teleorman, Ţigaie, Karakul, Blanche du Massif central, Vendeen, Berrichon du Cher, Charmoise, Rouge de l’Ouest

CAPRINE: Carpatină, Albă de Banat, Alpină franceză, Saanen, Boer, Murciano-Granadină, Nubiană şi Nobilă Germană.

 

Elena de Pombis – dulce, rumenă şi parfumată

$
0
0

Elena de Pombis – dulce, rumenă şi parfumată

Din prima lună a anului până la ultima, în fiecare zi, de dimineaţa până seara, pombiştii iau parte la viaţa tainică şi miraculoasă a livezii. Acolo e propria lor viaţă. Poate că de aici om pleca dincolo, glăsuieşte, ca pentru sine, femeia cu ridurile bătrâneţii, sortând prune. Cei de aici, deopotrivă angajaţi sezonieri, transportatori permanenţi ori specialişti, citesc, în special acum, ca o carte mereu deschisă, imensitatea livezilor de măr, prun, cireş.
La Ciceu Mihăieşti, acum, la vremea culesului, în ferma pomicolă a Pombisului, viaţa este orânduită asemenea unei familii de albine. Fiecare are rolul bine definit, trântorii au fost alungaţi de albinele lucrătoare. În hala imensă, fluxul tehnologic îşi urmează cursul firesc. Se sortează prunele dintr-un soi mai bun decât tradiţionalele Bistriţene. Elena, rumenă şi arătoasă, aşezată cu grijă în lădiţe, ia drumul marilor magazine. Sortate cu mare atenţie, consumatorii sunt pretenţioşi, în lădiţe speciale, sunt încărcate direct în tirurile care aşteaptă. Din celula frigorifică, rând pe rând, stive de lădiţe sunt încărcate şi expediate. Doamna Ana, de aproape 38 de ani, gustă aici din bucuriile toamnei. Scrie, calculează, ştampilează, parcă ar fi la Starea Civilă. Fiecare transport trebuie însoţit de documentele necesare. Recoltatul de pe cele 35 hectare de pruni s-a încheiat de câteva zile. Soiuri, alături de Elena, precum Rava, Lepotica, Blue Free, Prezident, Toper sunt livrate consumatorilor.
Tânărul inginer Darius Nicula şi-a ales o meserie dintre cele mai frumoase, aceea, îmi spune zâmbind şi oarecum sfios, de a înnobila pământul, adică livezile. Este în al treilea an, după facultate a lucrat puţin în Germania, dar s-a întors acasă, aici, unde-i sunt rădăcinile. „Am început deja marea bătălie a recoltării merelor de pe cele peste 130 hectare în sistem clasic şi intensiv. Se recoltează Ionathan. Avem comenzi către marile magazine şi, ca atare, trebuie să le onorăm”. În livadă, în prezent, sunt în jur de 80 de lucrători. Se câştigă bine. Primesc mâncare caldă şi cazare dar, totuşi, lipsa forţei de muncă se simte, nu numai aici, ci în majoritatea fermelor agricole, mai ales acum, în perioada toamnei. Şi în acest an se estimează a fi o producţie bună, şi mai ales, de cea mai bună calitate. „Vom recolta în jur de 400 tone mere: Golden, Ionathan, Starkinson, Fuji, Pinova, Topas, Gala. Faţă de alţi ani, în 2016 a plouat atunci când a fost nevoie”, ne-a spus managerul firmei, ing. Aurel Onigaş. Şi tot domnia sa ne-a precizat că şi în acest an patrimoniul pomicol a crescut. Astfel, pe 15 hectare a fost plantat prunul, apoi 7 hectare de cireş şi, bineînţeles măr, cultura dominantă. Şi o altă noutate este că irigarea se face prin picurare.
Într-o maşină de teren, împreună cu directorul Onigaş şi cu ing. Nicula, facem un tur al livezii. Unii recoltează, alţii transportă, alţii sortează. Şirurile de pomi, de meri, abia mai rezistă sub greutatea fructelor. „De la anul, sperăm, să „plantăm” şi plasă antigrindină”, îmi spune ing. Onigaş. Nu am avut necazuri anul acesta, dar niciodată nu se ştie. Ajungem şi în livada clasică. Aici e linişte, încă n-au intrat culegătorii. În vecinătate, plantaţia de cireş arată ca în reviste. Un sistem nou, o altă tehnologie. De aici se vede satul, iar în stânga, sus, tare de sus, se văd dealurile pe care a călcat, poate, în urmă cu aproape 500 de ani, Petru Rareş. Jos, oamenii pământului, sub canicula din septembrie, culeg roadele toamnei anului 2016.

Leoni vrea să deschidă la Suceva o fabrică cu o mie de angajaţi!

$
0
0

Leoni vrea să deschidă la Suceva o fabrică cu o mie de angajaţi!

Grupul Leoni intenţionează să investească într-o fabrică în Suceava cu o mie de angajaţi, potrivit viceprimarului municipiului Marian Andronache. 

Acesta a declarat marţi într-o conferinţă de presă că a discutat cu reprezentanţii grupului german de firme Leoni, care au arătat că sunt în căutarea unui spaţiu de producţie de 10.000 de metri pătraţi, cu teren adiacent necesar pentru extindere. 

Potrivit Monitorului de Suceava, viceprimatul Andronache a mai spus că Leoni vrea să deschidă o fabrică cu 1000 de angajaţi, dintre care 70% vor fi femei.

         De altfel, la unităţile de producţie ale Leoni din Bistriţa lucrează câteva sute de suceveni, din Vatra Dornei şi comunele învecinate. 


Renunta oamenii la banci pentru imprumuturile online?

$
0
0

Renunta oamenii la banci pentru imprumuturile online?

In trecut, daca aveam nevoie de un imprumut rapid pentru masina, pentru imbunatatirile de acasa sau pentru consolidarea cardurilor de credit trebuia sa ne imbracam ireprosabil din cap pana in picioare si sa mergem la bancile din imprejurimi. Internetul a simplificat putin aceasta sarcina. Imprumuturile personale pe care le putem lua din mediul online nu mai reprezinta o formalitate, ele fiind cele mai comune variante alese de catre romanii zilelor noastre.

 

Popularitatea conceptului de credit online a crescut rapid, de vina fiind publicitatea agresiva pentru care au optat institutiile financiare nebancare. Ele au oferit miliarde de dolari in imprumuturi, tocmai din cauza confortului si a modului in care au fost structurate serviciile acestor institutii. De unde provin miliardele de dolari? Raspunsul este unul la care nu multe persoane se gandesc. Unii oameni mai instariti si-au propus sa faca bani din datoriile altora, alegand o anumita suma din depozitele lor bancare pe care sa o imprumute nevoiasilor prin intermediul IFN-urilor. Un astfel de investitor individual reuseste, la finele unui imprumut online rapid, sa faca bani prin colectarea dobanzilor acumulate. Sa spunem ca oamenii obisnuiti aleg sa investeasca bani in datoriile altora.

 

Si totusi, care sunt avantajele unui credit rapid fara acte pentru marea masa a populatiei?

 

Ati putea crede ca oamenii sunt mai tentati sa aiba incredere in banci, mai ales in detrimentul unui serviciu de creditare online. Deci, de ce sunt atat de multi oameni care isi pun bazele in imprumuturile virtuale? Exista cateva motive majore.

 

Confortul. Unul dintre principalele motive pentru care omul obisnuit mizeaza pe optiunea de credit rapid online este chiar comoditatea, aplicatia putand fi pusa in practica din confortul propriei case. Trebuie doar sa completati formularul online si aprobarea va fi obtinuta intr-un timp foarte scurt. Un alt avantaj consta in faptul ca toate relatiile cu institutiile creditoare se desfasoara exclusiv online, ceea ce este convenabil pentru persoana care nu vrea sa faca drumuri in plus la banca pentru a culege informatii adiacente despre respectivul imprumut bancar pe care l-a ales.

 

Ratele mai mici. Deoarece creditorii online nu intampina costuri suplimentare cu birourile fizice imprastiate in intreaga tara, ei pot oferi rate si taxe adiacente mai mici pentru romani. Ratele de dobanda sunt, de asemenea, fixe, astfel incat nu trebuie sa va faceti griji privind fluctuatiile dobanzilor. Caci, stim cu totii, acesta este primul gand negru care ne trece prin minte cand optam pentru un credit rapid online. Singurul lucru de retinut este reprezentat de faptul ca un imprumut rapid online detine statutul de “negarantat”. Ce inseamna acest lucru?  Inseamna ca institutiile financiare nebancare nu pun garantii in detrimentul aprobarii imprumutului. In timp ce acest lucru este convenabil pentru omul de rand, el poate insemna simultan rate ale dobanzii mai mari, deoarece acest imprumut propune un risc mai mare pentru creditor.

 

Acces facil. Bancile au capatat de-a lungul timpului o asa – zisa notorietate pentru capriciile pe care le manifesta in momentul in care acorda un imprumut. Nu acelasi lucru il putem spune despre un imprumut online pentru nevoi personale, mai ales daca rating-ul pe care il aveti este unul pozitiv. De asemenea, chiar daca nu sunteti viabil pentru intreaga suma solicitata, asta nu inseamna ca veti primi un refuz categoric. Nu, avantajul este ca vi se ofera solutii alternative, dar si posibilitati de finantare care pot insuma doar o parte din creditul solicitat initial.

 

Pe Valea Ilișua trebuie valorificat potențialul turistic

$
0
0

Pe Valea Ilișua trebuie valorificat potențialul turistic

Trebuie spus de la bun început că, în ceea ce privește turismul pe valea Ilișua,  până nu de mult se vorbea mai mult despre un serios potențial în acest sens, decât despre demersuri clare, viabile și cu efect vizibil. Cu toate acestea, elementele care fac din zona aceasta un punct atractiv din punct de vedere turistic există și trebuie arătate și, de ce nu, valorificate. Cu toate acestea, nu trebuie omis faptul că există deja inițiative, unele duse la bun sfârșit, care vor contribui la atragerea unui număr mai mare de turiști în această zonă.

Unul dintre argumentele cele mai consistente la numărul scăzut de turiști era, pe bună dreptate, absența posibilității cazării acestora în spații destinate special. Cel mai adesea, variantele ce stăteau la dispoziția vizitatorilor erau fie casele sătenilor, fie pensiuni sau hoteluri din zone apropiate. De curând, însă, la intrare în localitatea Dobric funcționează Pensiunea Cleja, oferind turiștilor (și nu numai) toate facilitățile unei șederi agreabile. Trebuie menționat de asemenea, că la intrare în Căianu-Mic este în faza de construcție o altă pensiune ce va sta la dispoziția turiștilor.

Pe de altă parte, până nu demult, turismul care se practica pe valea Ilișua, zonă de mare frumusețe în care tradițiile încă sunt păstrate și valorificate de locuitorii săi, era mai degrabă sporadic, nu întru totul organizat. Încet însă, chiar și acest aspect începe să se schimbe. Un prim pas a fost făcut prin inaugurarea Centrului de Informare Turistică din localitatea Spermezeu. Atenția acordată acestui segment al economiei așadar, este tot mai mare.

În altă ordine de idei, în ceea ce privește informarea turistică, informațiile stai la îndemâna oricui dorește să viziteze zona noastră. Chiar și pagina web a pensiunii menționate mai sus constituie o sursă de informare asupra varietății acestui ținut, a multitudinii de posibilități ce stau la dispoziția vizitatorilor.

Astfel că, dacă până de curând nu se vorbea decât despre potențialul turistic al văii, de acum se poate pune în discuție felul în care el poate fi valorificat. Fie prin întreprinzători locali, fie cu sprijinul autorităților locale, ținuturile acestea încep să fie vizitate tot mai des de turiști.

Căci de obiective turistice nu ducem lipsă. Coborând dinspre Agrieș și Tîrlișua, valea Ilișua nu va înceta să-și uimească vizitatorii cu peisajele sale de o naturalețe ce încântă privirea. Cu bisericile sale (unele de o vechime impresionantă, cum este cea din Dobricel), cu monumentele închinate marilor personalități ce s-au născut pe aceste plaiuri (Liviu Rebreanu, Ion Căian Românul), cu vestigiile sale (Castrul Roman din Ilișua, bunăoară), cu muzeele sale (absolut impresionant muzeul părintelui Găurean din Agrieș, un loc desprins parcă din cărțile de istorie, nostalgic și impresionant în același timp), cu porturile sale populare (încă mai există localități în care la biserică se merge în straie populare), cu seninătatea locuitorilor săi, zona aceasta va încânta vizitatorii prin firescul cu care își păstrează tradițiile și își cinstește înaintașii.

Dar atenția turistului nu va fi îndreptată, după cum spuneam, doar înspre trecut, înspre monumente. Activități dintre cele mai variate și distractive stau la dispoziția turiștilor, mai puțin pasionați de vizitarea unor muzee sau vestigii istorice. De la sălile de sport construite la Tîrlișua și Uriu și terenurile de fotbal din Spermezeu sau Dobric, până la concertele folclorice sau de muzică ușoară susținute cu diverse ocazii în aceste localități, până la curse de off-road, sau partide de pescuit la cele câteva lacuri amenajate (sau chiar pe vale) toate acestea vor face, indiscutabil, ca în viitorul apropiat, nu doar numărul de turiști să sporească, ci și diversitatea acestora.

 Dunca Grigore

Profesor de geografie la Liceul Tehnologic Ion Căian Românul

Figa și milionul

$
0
0

Figa și milionul

Din 2010, de când s-au înființat, și până acum, Băle Figa au atins pragul milionului de turiști veniți să se delecteze cu băi dulci sau sărate, cu nămoluri curative sau tobogane provocatoare. Sezonul 2016 a fost unul la nivelul așteptărilor, cu încasări peste nivelul anului trecu, rezultate de la vizitatori ceva mai puțini decât în 2015; explicația stă în taxa de acces, sensibil modificată la debutul verii ce tocmai s-a dus.
Perioada rece vine cu obișnuitele ofertele balneare sub acoperiș – saună, fitness, înot în apă caldă – în timp ce proprietarii de pensiuni se pregătesc să vină în întâmpinarea cererilor specifice sărbătorilor de final de an. Și dacă din punctul de vedere al evenimentelor organizate de autoritățile publice vara a început la Figa cu un cros ce a adunat, pe lângă mii de copii din județ încurajați să facă sport, nume din sportul românesc sonore în lume, pentru iarna aceasta e în plan un concurs de schi fond, menit să anime stațiunea și în perioadele mai liniștite din an.

Firmă din Bistriţa angajează şoferi pentru transport marfă în ţară!

$
0
0

Firmă din Bistriţa angajează şoferi pentru transport marfă în ţară!

Angajăm şoferi , categoria B , pentru transport marfă în ţară. Salariu atractiv. Experienţa în domeniul tranportului de marfă minimum 3 ani. Informaţii la telefon: 0740 023930

RENAULT LANSEAZĂ ÎN ROMÂNIA NOUL MEGANE SEDAN

$
0
0

RENAULT LANSEAZĂ ÎN ROMÂNIA NOUL MEGANE SEDAN

Noul MEGANE Sedan va fi disponibil în trei versiuni de echipare: Life, Zen și Intens

Prețul de pornire este de 14.800 euro (cu TVA)

Un sedan cu un design dinamic și proporții echilibrate

Un model legendar pe piața românească, înregistrând un volum de 35.000 unități de la prima sa versiune, Megane Sedan a fost prezentat la Salonul Auto de la Paris la sfârșitul lunii septembrie. Noua generație adoptă un design dinamic dar elegant și oferă un pachet tehnologic unic, caracteristic modelelor din segmentele superioare.

 Noul MEGANE Sedan este mult mai mult decât o versiune cu patru uși a modelului, acesta se distinge de concurenții săi prin proporțiile sale și  design-ul ce se apropie de silueta unui coupé. 

Ca performanță unică în segmentul berlinelor compacte, Noul MEGANE Sedan oferă o trapă din sticlă panoramică, ce permite pătrunderea luminii naturale în habitaclu atât către pasagerii din față, cât și către cei din spate.  

Pe versiunile superioare, Noul MEGANE Sedan dispune de blocuri optice dotate cu tehnologie LED Pure Vision, ce comută automat între funcția de autostradă / oraș și lumini de zi 3D  cu tehnologia Edge Light

Versiunea sedan propune, de asemenea, sistemul multimedia R-LINK 2, un adevărat centru de comandă cu un touchscreen de 8,7 inch. Noul MEGANE Sedan oferă în funcție de versiunea de echipare și beneficii care fac viața mai ușoară, ca de exemplu: Easy Trunk Access (ETA) - un sistem unic în segment pentru deschiderea hands-free a portbagajului, prin detectarea mișcării piciorului sub bara de protecție spate; climatizarea automată și volanul încălzit.

 Motorizări

Energy 1.5 dCi 90, cu o cutie de viteze manuală cu 6 trepte

Energy 1.5 dCi 110, cu o cutie de viteze manuală cu 6 trepte

Energy 1.5 dCi 110 EDC cu transmisia automată cu dublu ambreiaj EDC cu 6 trepte 

Energy 1.6 dCi 130 cu o cutie de viteze manuală cu 6 trepte

Sce 115 cu o cutie de viteze manuală cu 5 trepte

Toți cei care își doresc să testeze Noul MEGANE Sedan sunt așteptați la showroom-ul Renault din Bistrita,strada Calea Moldovei,nr.22, în perioada 14-16 octombrie 2016. Înscrierile la eveniment și la drive test se pot face în showroom și on-line, prin intermediul paginii speciale promotii.renault.ro. Cei care se înscriu on-line sunt așteptați în orice showroom Renault, în perioada 14 și 16 octombrie, pentru a-și valida înscrierea și pentru a participa la drive test. Odată validați, sunt înscriși automat în concursul de tip tombolă pentru a câștiga premiile MEGANE Sedan. 

Tratamentente aplicate pomilor fructiferi

$
0
0

Tratamentente aplicate pomilor fructiferi

BULETIN DE AVERTIZARE NR. 43 din 17 octombrie 2016.

La MĂR – se va aplica un tratament după recoltarea fructelor împotriva rapănului, făinării, moniliozei, bolilor de scoarţă şi colet, focului bacterian, paduchelui din San-Jose, paduchelui lânos, acarieni, afide, insecte defoliatoare şi minatoare.
La PRUN – se va aplica un tratament în perioada căderii frunzelor împotriva ciuruirii, moniliozei, bolilor foliare şi de scoarţă, păduchelui din San-Jose, afide, acarieni.
La CIREŞ şi VIŞIN – se va aplica un tratament în perioada căderii frunzelor împotriva bolilor de scoarţă, moniliozei, bacteriozei, ciuruirilor, păduchelui din San-Jose, acarieni, insecte defoliatoare şi minatoare.
La PĂR – se va aplica un tratament dupa recoltarea fructelor împotriva rapănului, moniliozei, bacteriozei, bolilor de scoarţă şi colet, focului bacterian, păduchelui din San-Jose, păduchelui lanos, acarieni, afide, psilide, insecte defoliatoare şi minatoare.
Speciile mai sus menţionate se vor stropi cu unul din urmatoarele amestecuri de pesticide şi se va avea în vedere să se efectueze o îmbăiere totală a pomilor, atât a aparatului foliar cât şi a organelor lemnoase, inclusiv a coletului.

1. ZEAMA BORDELEZA TIP ,,MIF''– 0,5% + MOSPILAN 20 SG 0,025% - 0,03 %;
2. ALCUPRAL 50 PU - 0,3% + DANTOP 50 WG – 0,02% sau DECIS MEGA 50 EW – 0,015%;
4. CHAMPION 50 WP - 0,3% + CALYPSO 480 SC – 0,02%;
5. FUNGURAN OH 50 WP - 0,3 % + ACTARA 25 WG – 0,01%;

În livezile de păr unde este prezent un atac puternic al focului bacterian pentru combatere se recomandă în perioada de repaus vegetativ (în ferestrele de iarna cu temperaturi pozitive si lipsite de precipitaţii) un tratament cu FUNGURAN OH 50 WP în concentraţie de 3,0% .

Împotriva rozatoarelor mici din culturile de cereale păioase de toamnă, culturi agricole perene, plantatii pomicole si pajisti naturale se vor lua urmatoarele masuri:
1. Aplicarea de momeli toxice cu:
- BROMAKOL 25 – 50 g momeli/galeria activă;
Momelile se împrospatează dupa 7 zile, folosind aceleaşi doze.
Pentru protecţia vânatului şi prevenirea degradării în urma ploilor se recomandă ca momelile
toxice să se aplice în tuburi confecţionate din materiale impermeabile.
Pe suprafetele unde s-au efectuat tratamente se vor instala tabliţe de avertizare " TEREN OTRĂVIT "
Luati masurile ce se impun pentru protectia mediului inconjurator !
- Se vor utiliza doar produse de protecţia plantelor recomandate de CODEX-PEST EXPERT, pentru testele avertizate, omologate de către ,,COMISIA INTERMINISTERIALĂ DE OMOLOGARE A PRODUSELOR DE UZ FITOSANITAR”, avizate pentru a fi folosite pe teritoriul ROMÂNIEI .
- Respectati cu strictete normele de lucru cu produse de uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor !, conform ORDINULUI COMUN (Ord. 45/1991 al MAA ; 68/05.02.1992 Min.Mediului ; 15b/3404/1991 al Dep. Pentru Admin. Locala şi 127/1991 al ACA din Romania, 1786/TB/1991 al Minist. Transporturilor).

ÎNTOCMIT,
dr. ing. Georgeta Buciumaş

Impozitul specific e oficial şi se aplică de la 1 ianuarie 2017

$
0
0

Impozitul specific e oficial şi se aplică de la 1 ianuarie 2017

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice a Judeţului Bistriţa-Năsăud  informează contribuabilii că în MO nr.812/14.10.2016 a fost publicată Legea nr.170/2016 privind impozitul specific unor activităţi.

Începând cu data de 1 ianuarie 2017, prin derogare de la prevederile titlului II - Impozitul pe profit din Codul Fiscal, prezenta Lege reglementează impozitul specific unor activităţi, aplicabil contribuabililor persoane juridice care desfăşoară activităţi principale şi/sau secundare în următoarele domenii:

a)       hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare (CAEN 5510);

b)       facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată (CAEN 5520);

c)       parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere (CAEN 5530);

d)       alte servicii de cazare (CAEN 5590);

e)       restaurante (CAEN 5610);

f)        activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente (CAEN 5621);

g)       alte servicii de alimentaţie (CAEN 5629);

h)       baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor (CAEN 5630).

Sunt obligate la plata impozitului specific unor activităţi persoanele juridice române care la data de 31 decembrie a anului precedent au îndeplinit cumulativ următoarele condiţii:

a)     aveau înscrisă în actele constitutive ca activitate principală sau secundară una dintre activităţile enumerate mai sus;

b)    nu se află în lichidare.

Contribuabilii care se înfiinţează în cursul anului şi care au înscrisă în actele constitutive ca activitate principală sau secundară una dintre activităţile enumerate mai sus, plătesc impozitul specific începând cu anul următor înfiinţării;

Contribuabilii care desfăşoară mai multe activităţi din cele enumerate, cu excepţia complexurilor hoteliere, determină impozitul specific prin însumarea impozitului pentru fiecare activitate desfăşurată;

Contribuabilii care au mai multe unităţi determină impozitul specific anual prin însumarea impozitului specific aferent fiecărei unităţi, calculat conform formulei stabilite în anexa corespunzătoare codului CAEN, deci doar când există mai multe unităţi distincte.

Declararea şi plata impozitului specific se efectuează semestrial, până la data de 25 a lunii următoare fiecărui semestru; Suma de plată reprezintă o jumătate din impozitul specific anual.

Persoanele juridice române plătitoare de impozit pe profit comunică organelor fiscale aplicarea impozitului specific până la data de 31 martie a anului pentru care se plăteşte impozitul specific;

Contribuabilii care au fost plătitori de impozit specific în anul precedent și nu mai îndeplinesc condițiile, în anul următor, aplică sistemul de declarare și plată a impozitului pe profit.

În situația în care, în cursul unui an, au apărut modificări cu privire la îndeplinirea condițiilor care au stat la baza eliberării certificatului de clasificare, la numărul locurilor de cazare, modificarea suprafetelor,inceperea/incetarea unei activitati corespunzatoare codurilor CAEN mentionate, contribuabilii calculează impozitul specific, în mod corespunzător, începând cu semestrul următor acestor modificări.

In cazul retragerii definitive a autorizaţiei de funcţionare, a certificatului de clasificare pentru toate activităţile, persoana juridica este obligata la plata impozitului pe profit începând cu trimestrul următor retragerii acestora.

 

     Parasca C-tin Cristian,                                                    

         Şef administraţie                                                          


Ofertă atractivă pentru pensionari, lansată de BRD

$
0
0

Ofertă atractivă pentru pensionari, lansată de BRD

O campanie deosebită, în favoarea pensionarilor, a fost lansată de către BRD din România, banca oferindu-le pensionarilor care aleg să-şi încaseze pensia într-un cont deschis la BRD (Banca Română pentru Dezvoltare), beneficiind de comision 0 (zero) pentru o perioadă de un an de zile şi dobânzi preferenţiale la depozite şi credite.
La sediul Filialei BRD din Bistriţa, în prezenţa unor pensionari, dar şi alte categorii sociale, directorul Regional al Regiunii Cluj, Rareş Marinescu, a făcut un pertinent şi scurt expozeu al serviciilor oferite în această campanie atractivă pentru pensionari.
Campania se desfăşoară până la sfârşitul lunii noiembrie, promoţia BRD Senior le oferă pensionarilor şansa de a câştiga unul dintre cele 60 de premii constând în bani şi oferite de bancă, primind premii, la Bistriţa – Redl Elvira, Andreica Gavrilă, Morar Ioana, Petruş Eugenia şi Găluţ Andrei.
Credintele de nevoi personale Expresso sunt oferite cu reducere de 10% şi alte facilităţi la depozitele la termen etc.
S-au adus mulţumiri clienţilor care au ales serviciile oferite de BRD.

Cele mai performante companii din județul Bistrița-Năsăud recompensate în cadrul Galei festive Topul Firmelor 2016

$
0
0

Cele mai performante companii din județul Bistrița-Năsăud recompensate în cadrul Galei festive Topul Firmelor 2016

Dedicație, cunoștințe și curaj – acestea sunt elementele care ghidează evoluția companiilor ce se regăsesc în Topul Județean al Firmelor, ediția 2016.

Organizat anual, începând din anul 1993, evenimentul Topul Firmelor promovează excelența și competiția pozitivă a companiilor locale, reprezentând o radiografie a valorilor și rezultatelor acestora.

Clasamentul este realizat conform metodologiei unitare, aprobate la nivelul Sistemului Camerelor de Comerț din România care are la bază date furnizate de către operatorii economici și validate de Ministerul Finanțelor Publice.

Peste 140 de companii au fost reprezentate la Gala festivă de decernare a premiilor, organizată în data de 20 octombrie 2016.

Dezvoltarea comunității de afaceri din județul Bistrița-Năsăud este preocuparea permanentă a Camerei de Comerț și Industrie, organizație care, începând cu anul 1990, acționează în sprijinul companiilor, înțelegând și încurajând aspirațiile acestora.

Unul din momentele cele mai importante de recunoaștere publică a meritelor companiilor care înregistrează rezultate economice deosebite, conform indicatorilor obținuți în cursul anului anterior, este Topul județean al Firmelor.

Criteriile utilizate la realizarea clasamentului sunt: cifra de afaceri, profitul, rata profitului, eficiența utilizării resurselor umane, eficiența utlizării capitalului angajat, ele fiind calculate automat în baza datelor de bilanț. Ca în fiecare an, clasamentul se realizează pe șase domenii mari de activitate: Industrie; Cercetare – Dezvoltare și High Tech; Agricultură, Silvicultură și Pescuit; Construcții; Servicii; Comerț și Turism.

Pentru anul 2016, în construcția clasamentului, au fost luate în considerare firmele care se încadrează din punct de vedere al criteriilor de valoare pe locurile 1-5, într-un efort susținut de încurajare a unor practici de afaceri deosebite.

La 20 octombrie 2016, Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud a conferit distincțiile pentru aceste firme de top, în cadrul Galei festive, aflată sub motto-ul "Schimbare – Inovare - Excelență". Evenimentul a constituit, în același timp, un prilej de a împărtăși exemple de succes pentru firmele care se vor naște și crește în anii următori, precum și un moment de relaxare, alături de Trupele Compact și 1 Minut și de artista Alina Eremia, prezentarea programului fiind susținută de Iuliana Tudor.

 

Ediția 2016 a Galei Topului județean al Firmelor a fost realizată cu sprijinul: TERAPLAST SA, SILVANIA INTERNATIONAL PROD SRL, LORDINU SRL, FRASINUL SRL, ROMBAT SA, DIMEX 2000 COMPANY SRL, I.C.P.E. BISTRIȚA SA, LEONI WIRING SYSTEMS RO SRL, PLASTSISTEM SA, ROMFULDA PROD SRL, TABITA TOUR SRL, BETAK SA, ALPHA BANK, TRANSMIXT SA, ELIEZER PROD SRL, DYNAMIC TOOLS SRL, CARMO-LACT PROD SRL, POLITUB SA, POLIMED COM SRL, FORȚA ZERO PAZA ȘI SECURITATE SRL, RAAL SA, BCR și BRD.

Se modifică reglementările legale privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate

$
0
0

Se modifică reglementările legale privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice a Judeţului Bistriţa-Năsăud,  informeaza contribuabilii că, în MO nr.828/19.10.2016, a fost publicată Legea nr.182/2016 pentru aprobarea OUG nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, prin care se aduc unele modificări şi completări  reglementărilor ordonanţei.

       

Ordonanţa nu se aplică activităţ        Noile prevederi vizează în special urmatoarele:ilor economice pentru care  prin lege, sunt instituite anumite restricţii de desfăşurare ori alte interdicţii şi a celor activităţi interzise  expres prin lege, pentru libera iniţiativă.

În cazul activităţilor economice a căror organizare şi autorizare sunt reglementate prin legi speciale, dacă acestea nu prevăd altfel, sunt aplicabile numai prevederile prezentei ordonanţe privind înregistrarea la registrul comerţului ca obligaţie prealabilă în vederea autorizării de către autorităţile competente stabilite de prevederile legilor specifice;

            S-au modificat definiţiile pentru „activitate economică”, „întreprindere economică”, „persoană fizică autorizată”, „patrimoniul de afectaţiune” şi a fost introdusă definiţia „sediului profesional”;

S-a introdus prevederea conform căreia, în situaţia în care la sediul profesional, imobil cu destinaţie de locuinţă, nu se desfăşoară nicio activitate economică, titularul întreprinderii economice (PFA, II, IF) poate depune o declaraţie în acest sens, fără a fi necesar acordul asociaţiei de proprietari;

           Persoana fizică autorizată (PFA) poate avea în obiectul de activitate cel mult 5 clase de activităţi prevăzute de codul CAEN şi poate desfăşura activitatea singură sau împreună cu cel mult 3 persoane angajate de aceasta cu contract individual de muncă;

Întreprinderea individuală (ÎI) poate avea în obiectul de activitate cel mult 10 clase de activităţi prevăzute de codul CAEN şi poate desfăşura activitatea singură, sau împreună cu cel mult 8 persoane angajate de aceasta cu contract individual de muncă;

În termen de 2 ani de la intrarea în vigoare a legii, persoanele fizice autorizate si întreprinderile individuale al căror număr de activităţi incluse în obiectul de activitate este mai mare decât cel prevăzut, trebuie să solicite la oficiul registrului comerţului efectuarea modificărilor în acest sens.

Cu 30 de zile înainte de expirarea acestui termen, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului va publica pe pagina sa de internet şi fiecare oficiu va afişa la sediul sau, lista cu persoanele fizice autorizate şi întreprinderile individuale care nu şi-au îndeplinit obligaţia de modificare a obiectului de activitate.

După  60 de zile de la împlinirea termenului de 2 ani, oficiul registrului comerţului va radia din oficiu persoanele care nu şi au îndeplinit această obligaţie.

Studenţii care vor să înfiinţeze o afacere proprie sunt scutiţi, în anumite condiţii, de la plata taxelor pentru operaţiunile de înregistrare şi autorizare a unui PFA sau a unei ÎI;

          Legea intră în vigoare în termen de 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Baza legală: Legea nr.182/2016 pentru aprobarea OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, publicata in MO nr.828/19.10.2016

 

Parasca C-tin Cristian,

Şef administraţie 

Vezi cine sunt premianţii din industria judeţului Bistriţa-Năsăud!

$
0
0

Vezi cine sunt premianţii din industria judeţului Bistriţa-Năsăud!

Cele mai performante companii din județul Bistrița-Năsăud au fost recompensate în cadrul Galei festive Topul Firmelor 2016, eveniment organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud. Clasamentul este realizat conform metodologiei unitare, aprobate la nivelul Sistemului Camerelor de Comerț din România care are la bază date furnizate de către operatorii economici și validate de Ministerul Finanțelor Publice. Criteriile utilizate la realizarea clasamentului sunt: cifra de afaceri, profitul, rata profitului, eficiența utilizării resurselor umane, eficiența utlizării capitalului angajat, ele fiind calculate automat în baza datelor de bilanț.

         La Industrie, au fost acordate premii în 82 de secţiunii, după domeniul de activitate, dar şi ţinând cont de clasele de mărime ale întreprindeilor – mari, mijlocii, mici şi microîntreprinderi.

 

1.Extracţie piatră: Andezitul SRL (Întreprinderi mijlocii), Valsecmar (mici), Alb Stone Business (microîntreprinderi)

2.Extracţie pietriş:AG Sort Prebet Sărăţel (microîntreprinderi)

3.Activităţi de servicii pentru extracţia mineralelor: Sicicora (întreprinderi mici)

4.Prelucrarea şi conservarea cărnii: Agro-Ardeal (întreprinderi mari), Agro-Invest Prod (întreprinderi mijlocii)

5.Fabricarea produselor lactate: Carmo-Lact Prod (întreprinderi mijlocii), Eliezer Prod (întreprinderi mici), Frigomilk (microîntreprinderi)

6.Fabricarea îngheţatei: Gelateria Aniela

7.Fabricarea produselor de morărit: Panfod-Dany

8.Fabricarea pâinii, prăjituri şi patiserie: Auto-Valmar (întreprinderi mici), Casa cu Pâine.Ro (microîntreprinderi)

9.Fabricarea produse din cacao şi ciocolată: Starpolaris

10.Fabricare condimente şi ingrediente: Acetica Company

11.Fabricare preparate pentru hrana animalelor de companie: Canin Import-Export

12.Distilarea băuturilor alcoolice: Salix (întreprinderi mijlocii), Relmari (microîntreprindere)

13.Fabricarea vinurilor: Expert 2001

14.Producţie de băuturi răcoritoare: Izvorul Vameşul

15.Pregătirea fibrelor textile: Ital Textil Sărata (întreprinderi mari), Fileca (întreprinderi mijlocii),

16.Producţia de ţesături: Tessitura Di Sărata (întreprinderi mijlocii), Nicoratex (microîntreprindere)

17.Finisarea materialelor textile: Niros Confex

18.Fabricarea de articole: Intex (Î. mari), Oblio Astrans (Î. mici), Living Home (micro)

19.Fabricarea de textile neţesute: Andra Star Conf SRLD

20.Fabricarea altor articole textile: Masterfoam

21.Fabricare articole de îmbrăcăminte din piele: Dashleather

22.Fabricare de îmbrăcăminte pentru lucru: Giacob (î. mici), Atnia (micro)

23.Fabricarea altor articole de îmbrăcăminte: Creative Confex (î. mici), Valeriana Prodcom  (micro)

24.Fabricare de articole de lenjerie de corp: Exploadam

25. Fabricare prin tricotare sau croşetare: Durnea (mijlocii), Zaliro-Conf (mici), Ecotext SMD (micro)

26.Fabricare articole de voiaj: Gruppo Uno (mijlocii), Serenia Lux (mici), Artemis Prodcom-Impex (micro)

27.Fabricarea încălţămintei: Radiasima Prod (î. mici), Nouasalva Deco (micro)

28.Tăierea şi rindeluirea lemnului: Silvania International (mijlocii), Doce&Huber (mici), Mariana Impex (micro)

29.Fabricarea parchetului: Eremei 2006

30.Fabricare elemente de dulgherie: Sangeosilv (mici), Mexalite Prod. Com. (micro)

31.Fabricare ambalaje din lemn: Epal-80

32.Fabricare alte produse din lemn: Milenium (mici), Servicii Bistriţene (micro)

33.Fabricare hârtie şi ambalaje: Bisbags (mijlocii), Serviform (mici), Ambis Prod (micro)

34.Fabricare produse de uz gospodăresc: Sana Habitas

35.Fabricare articole de papetărie: Paperland

36.Tipărirea ziarelor: Revox International

37.Alte activităţi de tipărire: Progrande Prod-Com (mici), Impres (micro)

38.Servicii pregătitoare pentru pretipărire: Perfekt Vnj

39.Legătorie şi servicii conexe: Translimes Handling

40.Fabricare articole din cauciuc: Vogmaricos Impex

41.Fabricare plăci folii, tuburi şi profile din material plastic: Teraplast (mari), Politub (mijlocii), Rogam-Plast (mici), CNC Milling System (micro)

42.Fabricare articole de ambalaj plastic: Polimed (mijlocii), Rominvest Export-Import (mici), Golum Plast (micro)

43.Fabricare articole din plastic pentru construcţii: Global Prod Izoconstruct SRL

44.Fabricare alte produse din plastic: Tehno Prod-Plast (mijlocii), Firma Galea (micro)

45.Prelucrare şi fasonarea sticlei: Murrina Veneziana

46.Fabricarea fibrelor din sticlă: Eurocompozite

47.Fabricarea produse tehnice din ceramică: Decsei I.B. Prod.

48.Fabricare produse din beton: Prefabricate Daema (mici),Prefabricat Max (micro)

49.Fabricarea betonului: GDT Bistriţa (micro)

50.Tăierea şi finisarea pietrei: Petromobex Impex (mici), Marmoflex (micro)

51.Producţia de metale feroase: Dan Steel Group

52.Producţia de profile obţinute la rece: Unic-Rotarex

53.Fabricarea de construcţii metalice: Plastsistem (mijlocii), Precision Tool Steel (mici), Luxvados Impex (micro)

54.Fabricarea de uşi şi ferestre din metal: Geoplast (mijlocii), Master Prod (micro)

55.Fabricare produse metalice: Almet

56.Tratarea şi acoperirea metalelor: Betak (mijlocii), Elstatic Farb (mici), Tehnoinvest (micro)

57.Operaţiuni de mecanică generală: Nicmar Danci (mijlocii), Alu Meta Sistem Temata (mici), Murigri Com (micro)

58.Fabricare unelte: P.D. Hidraulik

59.Fabricare articole din fire metalice: Metrem Beclean (mici), Cabsing Prod Serv (micro)

60.Fabricare alte articole din metal: H.P.Kaysser International

61.Fabricare motoare, generatoare: Cawel Marnieri

62.Fabricare aparate de distribuţie şi control a electricităţii: Instal-Electromayer (mici), Flacăra Impex (micro)

63.Fabricare echipamente electrice: Circuit

64.Fabricare de acumulatori şi baterii: Rombat

65.Fabricare fire şi cabluri electrice: Iproeb (mari), RCB Electro 97 (mijlocii), Multicab Electro (mici)

66.Fabricare motoare şi turbine: Comelf

67.Fabricare echipamente de ridicat: Novarom Construct (mijlocii), El-Car (mici), Mechanical Inginery (micro)

68.Fabricare echipamente de ventilaţie: Toltykrys

69.Fabricarea altor maşini: ICPE Bistriţa (mijlocii), Brio Fresh (mici), Automatizări industriale Imat (micro)

70.Fabricarea altor maşini-unelte: Klaus Krallmann

71.Fabricare utilaje: Tehnosincron

72.Fabricare maşini şi utilaje specifice: Megatitan

73.Fabricarea altor maşini şi utilaje: Belco Avia

74.Fabricare echipamente electrice: Elcom Cablaje (mari), Stellwag Electroprod (mijlocii)

75.Fabricare piese şi accesorii pentru autovehicule: RAAL (mari), Stettler Tech (mici), Aut Sider Reising (micro)

76.Fabricare de mobilă: Teek Construct Prodcom

77.Fabricare mobilă pentru bucătării: Adriansab-Mob

78.Fabricare de mobilă: Euro-Service (mijlocii), Protherm Line (mici), Vălăşcuţ Prod (micro)

79.Fabricare de dispozitive, aparate medicale: Drive Medical (mici), Dentehnica (micro)

80.Fabricare mături şi perii: Periks (mici), Textplast (micro)

81.Fabricare produse manufacturiere: Nova Verde (mici), Stamp Multicolor (micro)

82.Producţie de energie electrică: GES-Green Energy Specialists (mici), Green Mountain Energy (micro)

 

Vezi firmele din cercetare-dezvoltare şi high-tech din Bistriţa-Năsăud, premiate la Topul firmelor 2016!

$
0
0

Vezi firmele din cercetare-dezvoltare şi high-tech din Bistriţa-Năsăud, premiate la Topul firmelor 2016!

Cele mai performante companii din județul Bistrița-Năsăud au fost recompensate în cadrul Galei festive Topul Firmelor 2016, eveniment organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud. Clasamentul este realizat conform metodologiei unitare, aprobate la nivelul Sistemului Camerelor de Comerț din România care are la bază date furnizate de către operatorii economici și validate de Ministerul Finanțelor Publice. Criteriile utilizate la realizarea clasamentului sunt: cifra de afaceri, profitul, rata profitului, eficiența utilizării resurselor umane, eficiența utlizării capitalului angajat, ele fiind calculate automat în baza datelor de bilanț.

         La Cercetare-dezvoltare şi high-tech au fost premiate firme din 10 domenii de activitate.

1. Activităţi de editare şi a altor produse sofware: Case Software

2. Activităţi de telecomunicaţii prin reţele cu cablu: Ideovet Serv

3. Activităţi de telecomunicaţii prin satelit: Karma Telecom

4. Alte activităţi de telecomunicaţii: Tehnic Bistriţa

5. Activităţi de realizare a soft-ului la comandă: Coresystems Software (mici), CodexBit Software (micro)

6. Activităţi de consultanţă în IT: Projectix Software

7. Alte activităţi de servicii privind IT: Elcom International (mici), Railco (micro)

8. Prelucrarea datelor, administrarea paginilor web: Net Design (mici), Datacore Solution (micro)

9. Activităţi ale portalurilor web: Timp Online

10. Cercetare-dezvoltare şi ştiinţe sociale şi umaniste: Prosoft

Viewing all 1446 articles
Browse latest View live